Jan 15, 2008

Jedlo – Tatarčane pirohy

pirohy Nielen prírodou a kultúrou je človek živý a občas sa aj najesť treba. Konzervatívci považujú za slovenské národné jedlo bryndzové halušky, liberáli k nim pridajú aj kapustnicu a vyprážaný syr (u západných susedov známy ako smažák). U nás na severovýchodnom Slovensku však smelo môžeme za národné jedlo považovať tatarčane (tatarčené, tatárčené) pirohy a minimálne od Novej Sedlice po Prešov si ich každý môže vychutnať v mnohých vybraných zariadenia verejného stravovania. Surovina, ktorá dáva tatarčanym pirohom ich meno a zásadne ich odlišuje od pirohov iných, je tatarka. Táto tatarka sa od známej tatárskej omáčky odlišuje najmä tým, že to tatárska omáčka vôbec nie je. S tatárskou omáčkou má však (spolu s tatárskym biftekom) spoločné to, že ich do slovenskej kuchyne priniesli labužné hordy neľútostných tatárov. Teda čo to je tatarka. Pre tých čo nevedia, nie je to nič iné ako pohánka (tatári akože pohania). Je to taká zdravá bezlepková neobilnina (u nás sa pestuje napríklad v neďalekej Kolonici) a práve pohánkovú múku potrebujeme, aby sme si tatarčane pirohy mohli uvariť. Pozor nemýliť si ju s českou poháňkou, z tej by sme nič dobré nenavarili. Originálny recept pani Margity z Uliča nájdete tu a obrázok som ukradol odtiaľto (a tiež je tam recept).

No comments: