Jun 6, 2008

Projekt Vtáčie údolie ide ďalej

Projekt Vtáčie údolie (Bird Valley Resort) ide ďalej. Nie síce tak rýchlo, ako si to predstavovali autori výborných PR článkov v minulom roku. Holandský zábavný park v roku 2009 postavený nebude. Ale prípravy bežia. Prešovský samosprávny kraj vykupuje pozemky, rieši rokovania s vládou, armádou, úradmi životného prostredia a hádam aj s rôznymi ekologickými združeniami. Keď projekt nakoniec prejde procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), bude o jeho existencii asi definitívne rozhodnuté a stavať sa začne hádam niekedy na jar 2010. Na rozdiel od podobných megaprojektov v blízkom okolí, ako Biele kamene alebo Sninské rybníky, totiž za Vtáčím údolim stoja šikovní Holanďania. A šikovných Holanďanov by som nepodceňoval (iDNES.cz: Nizozemci si postavili na Lipně luxusní vesničku).

4 comments:

Jaro said...

ako neviem o co ti ide..urcite je to dobry projekt a pre nas okres toboz...bojuj proti tepelnej elektrarni v nedalekom strazskom a nie proti zabavnemu parku!!!

Karol Bukovski said...

ako ja nejak zasadne nebojujem... ale vobec nic by som nemal proti, keby si to developer postavil na pozemkoch, ktore si najprv sam vykupi... je to normalny realitny biznis, ktory sa bud poriadne vymysli a naprojektuje a bude prinasat zisky, alebo pojde len o bublinu, ktora casom splaskne (vid niektore upadajuce prazske nakupne centra, x-hviezdickove hotely v egypte, turecku a pod.)... to ze developer bude dostavat od statu co najmenej zadarmo, je urcitou (aj ked len malickou) zarukou, ze to mysli seriozne...
a co sa tyka uzasneho prinosu projetu v pocte prac. miest budem citovat starostu Pticieho: „Ženy, ktoré robia chyžné v Anglicku, ich potom môžu robiť aj doma.“ ... tu by som si dovolil trosku sa pousmiat... zeny, ktore robia chyzne v anglicku, tu pracu robia za anglicke minimalne platy... chyzna na slovensku bude mat plat na urovni slovenskej minimalnej mzdy (ved to chcu stavat aj vdaka lacnej pracovnej sile) a aj tak velka cast pracovnych miest (ako to uz v cestovnom ruchu byva) bude sezonnych. Uz teraz turisticky priemysel na Slovensku place, ze nema pre taketo pomocne a sezonne prace (chyzna, pomocnica v kuchyni, rozne udrzbarske prace) dostatok pracovnej sily (slovaci uz dnes nechcu za slovensku minimalnu mzdu cistit zachody, umyvat riad a pod. to radsej idu za takou pracou na zapad) a chce legalizovat viac lacnej pracovnej sily z krajin mimo EU... no hura postavme pri humennom za statne a europske peniaze zabavny park a podporme zamestnavanie lacnej pracovnej sily zo zahranicia... ale keby ze mam v chlmci dom po babke, tak som samozrejme bez vyhrad za... :-)

Anonymous said...

precitat cely blog, docela dobrej

Anonymous said...

vrlo zanimljivo, hvala